Kasım 06, 2011

PINAR SELEK’LE DAYANIŞIYORUZ


PINAR SELEK’E TANIĞIZ
PINAR SELEK’LE DAYANIŞIYORUZ

Türkiye’nin başlıca anti-militarist feministlerinden, barış aktivisti, sosyolog, araştırmacı ve yazar Pınar Selek, iki kez beraat ettiği davadan yeniden yargılanacak. Hayatını ezilen ve dışlanan insanlara adayan Pınar Selek, şimdi de Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ istemiyle karşı karşıya kaldı.

Mahkemenin daha önce verdiği beraat kararlarına rağmen 11 yıl boyunca “bombacı” olarak yaftalandı. Ne ki, tüm bu zaman içerisinde çalışmalarını sürdürmekten ve ürettiklerini toplumla paylaşmaktan vazgeçmedi. Pınar Selek, iş ve özel yaşamını “Yaşamak, en önemli akademik faaliyettir,” düsturuna göre şekillendirdi. 1971 İstanbul doğumlu, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi mezunudur ve Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü birincilikle bitirmiştir. 1996’da, Meksika yerel hareketini anlatan ‘Ya Basta-Artık Yeter’ başlıklı çeviri-derlemesi Belge Yayınları’ndan çıktı. Aynı üniversitede yazdığı yüksek lisans tezi ‘Maskeler, Süvariler, Gacılar-Ülker Sokak: Bir Dışlanma Mekânı’ ismiyle 2001 yılında Aykırı Yayınları tarafından, daha sonra da 2007 yılında İstiklal Kitabevi tarafından yayımlandı.

Pınar Selek’in akademik alandaki başarısı ağırlıklı olarak, kendisini araştırma öznelerinin yaşamlarının dışına konumlandırmayan, onların yaşamlarından uzağa düşmeyen idealist yaklaşımından kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda, Pınar Selek, sokak çocuklarını ve travestileri konu alan tez çalışmasının son halini almasından sonra da “Sokak Sanatçıları Atölyesi”ni kurarak bu alana eğilmeye devam etmiştir. Bu inisiyatif yoluyla, sokak çocukları ve travestiler kendi ürünleri olan sanat çalışmalarıyla toplum ile bütünleşme şansı yakalamıştır.

Pınar Selek kendisini Mısır Çarşısı patlaması sonrası fail olarak sanık sandalyesine oturtan komploya maruz kalmadan hemen önce, binlerce cana, acıya ve ülkesinin onyıllarına mal olmuş savaşın etkileri ve sonuçları üzerine yaptığı araştırmayı bitirmek üzereydi. İki buçuk yılını hapiste ve 11 yılını mahkeme salonlarında geçirdi. Söz konusu davadan iki kez beraat etmesine rağmen, “Mısır Çarşısı Bombacısı” olarak damgalanmak ve terörize edilmekle mücadele etmek zorunda kaldı. Tüm bu saldırılara karşı bildiği tek yöntemle, sevgisinden ve hayat deneyiminden damıttığı bilinçle direndi. Bu süreçte, çeşitli zeminlerde süren zorlu barış mücadelelerini konu alan “Barışamadık” (2004, İthaki Yayınevi) ve erkekliği askerlik görevi tecrübeleri çerçevesinden ele alan “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” (2008, İletişim Yayınları) isimli kitapları yazdı. Ayrıca, “Su Damlası” (2008, Özyürek Yayınevi) isimli bir masal kitabı da bulunmaktadır.

Pınar Selek yaşamını, savaş karşıtı duruşa ve şiddetin bütün türlerine karşı koşulsuz mücadeleye vakfetmiştir. Toplumsal cinsiyet, militarizm, şiddet, ekoloji, medya, sokak çocukları ve toplumun “altkültür” olarak nitelediği gruplarla ilgili sayısız konferans, seminer ve atölye çalışması içinde yer almıştır. Çeşitli gazete, dergi ve bültenlerde, bu konularda yazılmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

2001 senesinde Amargi Kadın Kooperatifi kurucularından biri olmuş, Türkiye kadın hareketi tarihinde önemli yeri bulunan Diyarbakır, İstanbul, Batman ve Konya’da kadın buluşmalarını örgütlemiştir. Amargi Kadın Kooperatifi’nin aktif üyesidir ve 2006’dan beri de Amargi Feminist Dergi’nin editörlüğünü ve koordinatörlüğünü yürütmektedir. 2008’de kurulan Amargi Feminist Kitabevi kurucuları arasındadır ve Türkiye’nin ilk feminist kitabevinde gerçekleştirilmiş olan, kadın yazar ve okurların buluştuğu “Deneyimlerimiz Hangi Kapıları Açıyor?” etkinliklerinin koordinatörlüğünü yürütmüştür.

Bu yoğun çalışma dönemi içerisinde, aralarında Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal’in de bulunduğu 2000’i aşkın yazar, sinema ve tiyatro oyuncusu, gazeteciler, hukukçular, aktivistler, akademisyenler ve elbette kadınlar “Pınar Selek’in şiddet karşıtı duruşuna tanığız” diyerek onunla olan dayanışmalarını ilan ettiler*. Pınar Selek yürüttüğü hukuk mücadelesine ve akademik çalışmalarına devam ederken, onu destekleyenler de mücadele ederek, birbirlerine cesaret ve güç verdiler.

Pınar Selek’in gerçekte kim olduğunu bilen bizler, bir kez daha onunla olan dayanışmamızı ilan ediyoruz. Pınar Selek’in sürdürdüğü mücadelenin hayaledilebilir ve mümkün olabileceği bir ülke, bir dünya için, Pınar Selek için adalet talep ediyoruz.

http://www.pinarselek.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder